top of page
Poza scriitoruluimoaracufloriiasi

Sf. Valentin în jurul lumii

Moduri de sărbătorire a zilei internaționale a dragostei în diferite părți ale lumii


Ne aflăm în luna februarie, o lună dedicată iubirii, pentru că în întreaga lume se sărbătorește ziua îndrăgostiților.

Ziua îndrăgostiților își are rădăcinile în anul 496-498 prin preotul Valentin din timpul Împăratului Claudiu al II-lea al Romei și a fost oficial acceptată ca o zi de sărbătorire a dragostei printr-un preot englez în secolul al XIV-lea. Prin faptul că această sărbătoare are legătură clară cu preoții catolici este de la sine înțeles că s-a răspândit rapid în următoarele decenii și a fost adoptată în toate regiunile în care religia catolică era practicată.

Chiar dacă la bază este o sărbătoare catolică, Sf. Valentin este în prezent acceptată și sărbătorită de către îndrăgostiții de pretutindeni. Mai jos am ales câteva obiceiuri din diferite părți ale lumii, ce ne-au atras atenția prin originalitatea lor:

  • Danemarca: oamenii schimbă în mod tradițional ghiocei presați în loc de buchete proaspete. Se mai trimit scrisori semnate cu puncte în loc de litere, astfel încât destinatarul trebuie să ghicească cine a trimis-o.

  • Norvegia: la fel ca și cei de mai sus și norvegienii scriu poeme și scrisori de dragoste cu marginile decupate în diferite modele și sunt însoțite de către ghioceii presați. Semnătura devine și aici un șir de puncte (corespondent cu numărul de litere din nume) și dacă este ghicit admiratorul fata va primi un ou de Paște și dacă nu vghicește va da ea unul.

  • Marea Britanie: se trimit scrisori de dragoste anonime, deoarece se consideră ghinion dacă te semnezi. Tradiția oferirii trandafirilor a început tot aici, fiind considerată floarea favorită a zeiței dragostei, Venus. În regiunea Norfolk Jack Valentine (asemenea lui Moș Crăciun) lasă cadouri pe veranda din fața casei.

  • bărbații marinari oferă femeilor linguri de lemn făcute de ei în timpul navigației în larg.

  • Japonia: femeile oferă cadouri bărbaților, atât partenerilor cât și prietenilor bărbați, colegilor de serviciu, șefilor. Partenerii primesc ”honmei choco”, cel mai polular cadou, ciocolată făcută în casă, împreună cu un cadou făcut manual, iar restul bărbaților primesc ”giri choco” sau ”ciocolată obligatorie”, iar dacă chiar nu îl plac pe unul din bărbații cărora trebuie să-i ofere atunci acesta va primi ”cho-giri choco” (cea mai nedorită ciocolată).

  • Coreea de Sud: bărbații sunt la fel răsfățați cu ciocolată și flori. Ca și în Japonia de altfel, bărbații întorc cadourile o lună mai târziu (14 martie) în ziua albă sau White Day. Pe 14 aprilie este ziua neagră sau Black Day, când cei singuri se îmracă în negru și ”jelesc” singurătatea. Ce mai au special coreeni este și faptul că pentru ei în fiecare lună pe 14 se sărbătorește iubirea sub diferite denumiri (ziua trandafirului, ziua sărutului, ziua îmbrățișării, etc.).

  • Germania: se oferă porci de ciocolată și turtă dulce în formă de inimă cu mesaje scrise pe ea. Porcul reprezintă atât norocul cât și pofta. Este tradițional să se facă schimb de cadouri cu tematica porcului cu persoana iubită.

  • Filipine: oamenii sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților cu nunți în masă. Agențiile guvernamentale sponsorizează de obicei aceste nunți în masă. Pentru cuplurile care trăiesc în sărăcie, aceasta este o modalitate prin care își pot permite căsătoria.

  • Ghana: aici este ziua națională a ciocolatei. Degustări, cine si alte evenimente au loc în toată țara pentru a promova cel mai important export agricol al Ghanei- boabele de cacao.

  • Taiwan: fetele se așteaptă să primească flori, însă culoarea și numărul de flori din buchet poartă adesea un mesaj secret. Trandafirii roșii înseamnă „you are my one and only”, nouăzeci și nouă de trandafiri înseamnă „I will love you forever”, o sută opt trandafiri înseamnă „Will you marry me?”.

  • Slovenia: este considerată o zi importantă pentru a munci în câmp, deoarece Sfântul Valentin este sfântul primăverii.

  • Finlanda și Estonia: pe langă Ziua Îndrăgostiților, sărbătoresc și Ziua Prietenului. Își oferă cadouri și felicitări și este o zi preferențială pentru căsătorii. În Estonia dacă ești singur, poți merge cu „autobuzul dragostei” cu speranța de a-ți întâlni dragostea.

  • Franța: se crede că aici a fost trimisă prima scrisoare de Ziua Îndrăgostiților când Charles, ducele de Orleans a trimis din închisoare o scrisoare de dragoste soției în anul 1415. Există un oraș francez numit Valentine care devine epicentrul dragostei în perioada 12-14 februarie unde se pot vedea curți, arbori și case decorate cu felicitări de dragoste, trandafiri și cereri în căsătorie.

  • Bulgaria: se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților în stil propriu. Pe 14 februarie este sărbătorit „San Trifon Zartan”, ceea ce înseamnă „Ziua vinificatorilor”. Cuplurile își sărbătoresc dragostea cu un pahar de vin local minunat.

  • Italia: se sărbătorea Ziua Îndrăgostiților ca festival de primăvară inițial. O altă tradiție este ca femeile tinere, necăsătorite, să se trezească înainte de zori pentru a-și identifica viitorul soț. Astăzi, italienii sărbătoresc schimbând cadouri între îndrăgostiți și cine romantice.

  • Brazilia: există un schimb obișnuit de ciocolată, felicitări, flori și se poate asista la festivaluri de muzică și spectacole de dans. Cadourile sunt oferite în timpul festivalului și sunt obișnuite cinele în familie.

  • Spania: bărbații confecționează (sau cumpără) figurine din marțipan (macadora) pe care le oferă partenerelor lor.

  • Africa de Sud: fetele își prind numele persoanei iubite pe interiorul mânecii pentru toată ziua; o adaptare mult mai agreabilă în timpurile noastre față de vechiul obicei prin care bărbații sacrificau o capră și purtau pielea acesteia pe străzi și atingeau femeile cu ea pentru fertilitate.


0 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page