Introducere în tunderile la trandafir, urmând o serie de postări cu tăierile explicate pe fiecare categorie de trandafir în parte (teahibrid, urcători, acoperitori de sol)
Trandafirul, una dintre cele mai apreciate specii, atât ca plantă decorativă în grădini cât și ca floare tăiată. Această încântătoare plantă este privită de cele mai multe ori ca fiind specie floricolă, dar în realitate este o specie arbusțivă la fel ca liliacul sau hibiscusul. Ca toate speciile lemnoase, și trandafirul se dezvoltă la potențialul maxim atunci când sunt efectuate tăierile potrivite, la momentul potrivit.
Tăierile sunt împărțite în trei ere principale. Prima eră de tunderi din an are loc în primăvară, înainte de intrarea în vegetație a tufei; a doua se desfășoară pe toată perioada înfloririi, tăierile în verde; și ultima eră din an a tunderilor este în toamnă, după intrarea în repaos vegetativ. Prima tăiere a anului se bazează de cele mai multe ori pe tăierile din toamnă, dar se poate întâmpla ca aceștia să nu fi beneficiat de tăieri în anul precedent, și astfel efectuăm tăieri asupra întregii tufe. Dacă trandafirul este deja tăiat din anul precedent, tăierile constau în primă fază în îndepărtarea părților afectate de îngheț sau deteriorate prin acțiuni mecanice. După ce am curățat tufa se face tăierea de scurtare a tijei la înalțimea dorită/potrivită (înălțimea lăsată o să înfluențeze în parte dimensiunea tufei în timpul vegetație și cantitatea de floare) și se răresc tijele astfel încât să rămână un minim ce să poată "îmbrăca" tufa echilibrat. Prin această tăiere avem ocazia să reîntinerim tufa și să o direcționăm astfel încât să nu stânjenească plantele vecine sau pe noi (dacă este plasată pe lângă o alee sau trecere). Tăierile în verde sunt necesare pentru a elimina florile trecute, pentru a menține o înălțime dorită și o formă optimă. Astfel, o dată cu eliminarea florii trecute se poate face o scurtare a tijei respective pe o lungine chiar și până la 50 cm (poate chiar mai mare în unele cazuri). Dacă se dorește doar înlăturarea florii trecute și nu se vrea și scurtarea tijei, tăierea se face deasupra primei frunze de sub floare. Tot din categoria acestor tăieri fac parte și înlăturările eventualelor părți deteriorate ale plantelor (ca rezultat al vântului sau alți factori). Ultima categorie de tăieri au ca scop pregătirea trandafirilor pentru intrarea în iarnă, de obicei nu se fac răriri excesive sau estetizări ale tufei în această etapă. Înălțimea la care se fac tunderile sunt de fiecare dată mai înalte decât înălțimea la care o să fie reduse în primăvară, pentru a avea cum să compensăm în cazul iernilor grele cu ger ce pot afecta tijele. Operațiunea de tăiere se face în beneficiul plantei, de aceea înainte de a se trece direct la fapte este bine să căutăm și să ne documentăm cât se poate despre pașii necesari și nevoile fiecărei specii în parte, pentru că un trandafir nu se taie la fel ca o hortensie sau ca un liliac și vice-versa, chiar dacă toate au nevoie de tăieri. Tăierile se fac pentru a echilibra planta, atât din punct de vedere fizic (formă, densitate, înălțime) cât și chimic (substanțe nutritive). Astfel, optimizăm aerisirea tufei și prin asta reducem și riscului de a dezvolta boli și ciuperci, accesul luminii uniform pentru a nu suferi de defoliere și a avea o tufă echilibrată din orice unghi am privi.
Cele expuse mai sus reprezintă doar un sumar și o introducere pentru ceea ce urmează a fi explicat și relatat. Vom încerca să clarificăm cele 3 grupe mari de trandafiri cu detalii despre tunderile lor într-un articol din 3 părți și o ultimă parte să cuprindă curiozități legate de toată sfera trandafirilor, curiozități strânse de-a lungul timpului și care știm că sunt informații folositoare în grădină.
Comentários