Trandafirii Thea Hybrid și Floribunda
Trandafirii din categoria Thea Hybrida sunt trandafirii de grădină cu floarea mare și tufă de jos. Pentru a păstra caracteristica lor esențială, și anume floarea superbă din capătul unei tije, tăierile la ei sunt făcute diferit de cum ai proceda în cazul celor urcători sau târâtori.
Dacă în cazul tunderilor din toamnă am eliminate doar o treime sau jumătate din coromanentul tufelor, în primăvară vom reduce tufa semnificativ de mult atât ca înălțime cât și ca număr de tije.
Fiecare acțiune de tundere, indiferent pentru ce se aplică, începe prin eliminarea elementelor bolnave, tijelor afectate de îngheț sau rupte de zăpadă, elemente ce nu au cum să rămână pe plantă. După eliminarea acestor tije problematice se verifică dacă sub punctul de altoire (unde este cazul, pentru că puteți avea trandafiri frumoși și fără să fie altoiți) sunt crescuți lujeri. În cazul în care este ceva crescut sub nivelul altoirii acestea se înlătură/taie; trandafirul ce vă intereseavă crește deasupra punctului de altoire, deci orice crește sub nivelul ală este din portaltoi și nu are valoare estetică pentru tufă.
Bunn… Acestea fiind făcute putem începe tăierea principală, cea care ne interesează!
În momentul acesta ne ridicâm în picioare, eliberăm zona de resturile curățate, ne dăm și cu un pas înapoi dacă este nevoie, sau chiar îi facem și un ocol tufei să o putem vedea din toate unghiurile. Acum este momentul în care alegem ramurile principale pe care le dorim lăsate să formeze tufa.
Ne alegem între 1 și 5 tije principale* ce să ne formeze cadrul. Cardul se referă la tijelor repartizate în jurul axul plantei, în spațiul disponibil. Dacă planta se află într-un rond departe de circulație și cu spațiu deschis în jurul ei atunci cadrul poate fi radial și simetric repartizat pentru toate laturile tufei. Dacă în schimb trandafirii sunt situați lângă o alee sau lângă alte plante mai mari decât ele și mai compacte atunci alegem să formăm un cadrul ce prin creșterile lăstarilor viitori să nu intre în conflict cu trecătorii sau cu plantele vecine.
*1 tijă rămâne de obicei la trandafirii plantați de un an, fiind la prima tundere a lor; 2-3 tije se lasă în mod normal la tufele de 2-3 ani ce încă sunt în formare; 4-5 tije aparțin tufelor mature ce și-au format un system radicular destul de puternic pentru a susține o așa încărcătură pe parcursul anului.
După ce ați identificat și ales tijele pentru cadrul principal veți elimina toate tijele subțiri și care sunt orientate spre interiorul tufei, lăsându-se tijele principale cu destul spațiu între ele pentru când pornesc în vegetație. Tijele principale sunt scurtate până la o înălțime cuprinsă între 10-25 cm deasupra solului (în funcție de unde are poziționați ochii tija de trandafir) sau 4-6 ochi de la sol, tăietura efectuându-se la 1-2 cm deasupra unui ochi orientat spre exterior. Lăstarii de pe tijele principale se scurtează și ele (se și răresc cât să fie o tufă aerisită la intrarea în vegetație) la 2-4 ochi; la fel: se urmărește să fie orientat ochiul deasupra căruia se taie spre exteriorul tufel.
Tăietura se face la un ușor unghi cu foarfeci cât mai bine ascuțiți, să fie precisă și să nu jupească scoarța sau să creeze rupturi în lemn.
După cum o să vedeți și în video-ul de la final, unele tufe pot părea tunse poate prea scurt sau au rămas prea puține tije pe ele; aceste impresii inițiale le-am avut și de la mulți clienții de-ai mei atunci când au văzut prima dată o tundere profesionistă la trandafiri.
Trandafirii din această clasă au floare mare și grea sau un buchet de flori la final, ceea ce înseamnă că au nevoie de tije puternice si sănătoase pentru a le susține vertical. O tufă de trandafiri bine tunsă nu are nevoie de a fi legată pentru a sta vertical sau pentru a nu invada spațiul vecin. Aceste tufe viguroase nu se pot obține dacă nu sunt eliminate la tundere tijele subțiri și o parte din ele.
Tundem atât de aproape de sol la ei pentru că (funcție și de soi) de obicei dezvoltă/cresc lujeri foarte lungi comparative cu alte specii (1,5-2 m) și dacă am tunde mai puțin din înălțime atunci vor dezvolta florile peste nivelul ochiului nostru, evitând astfel total scopul cultivării lor- bucuria florilor.
Vizionare plăcută și vă invităm să citiți și articolele despre trandafirii cățărători și cei târâtori! 🤗🌹
Comments