top of page
Poza scriitoruluimoaracufloriiasi

Tăierile la trandafir acoperitor de sol (partea IV)

Tăierile la trandafirii acoperitori de sol


Am vorbit în articolele trecute despre trandafirii cu tufă înaltă/clasică și trandafirii urcători deci ne-a mai rămas doar de discutat despre cei acoperitori de sol. Dintre toate clasele de trandafiri aceștie sunt probabil cel mai intimidanți dintre toți. Pe cât de mici și de adorabili pe atât de spinoși și ”agresivi” sunt.


Acești trandafiri nu necesită tunderi la fel de severe ca și cei clasici dar este recomandat rărirea tijelor pentru o tufă cât mai echilibrată și scurtarea ramurilor. După ce s-au efectuat clasicile eliminări de uscăciuni și elemente bolnave, în funcție de soiul de trandafiri acoperitori de sol, tăierile tijelor principale se fac prin eliminarea a o treime din lungimea lor și scurtarea la 2-3 ochi a ramificațiilor de pe acestea. Tot la ei vom elimina și ramurile ce se extend mai mult decât spațiul alocat și invadează plantele vecine.

Dacă sunt cazuri în care se intervine la trandafiri lăsați netăiați pentru mai mulți ani și coronamentul a devenit mult prea congestionat și extins se recomandă chiar o tăiere undeva la 10-15 cm de la sol ce va regenera planta și o putem readuce la condiții favorabile.


Metodele de tundere spuse mai sus se aplică în general pentru plantele solitare sau individuale, pentru porțiunile în care avem trandafirii așezați astfel încăt să formeze o bordură compact tunderea se face pe baza acelorași principii, diferența fiind că la tăierile laterale eliminăm doar vârfurile sau ramurile ce se intersectează cu tufele vecine. Astfel la final nu vor fi spații goale în bordură dar nici nu se vor ”supăra” între ele tufele.

Pentru toate categoriile de trandafiri tunderile din primăvară sunt cu atât mai favorabile pentru producția de floare din anul respective cu cât în anul precedent au fost aplicate acțiunile necesare la momentul necesar.

Viabilitatea plantei și cantitatea de lemn verde trecut de perioada înghețului depinde mult de sănătatea plantei în general: cu cât are o tufă cu ramuri sănătoase de hrănit cu atât va avea tije groase și lemn bine format; cu cât sunt aplicate tratamente pentru ca bolile și dăunătorii să fie menținuți în limitele minimului (pentru că de obicei nu vom putea evita apariția lor indiferent de cât de disciplinați suntem cu tratamentele) cu atât planta va fi mai pregătită să înfrunte condițiile ierni cu brio; cu cât înlăturăm vârfurile cu flori trecute pe parcursul sezonului de înflorire cu atât planta își va direcționa energia pentru a dezvolta alte flori și nu se va concentra doar pe sămânță, cu cât eliminăm o parte din coroană (pentru TheaHybrida) încă din toamnă cu atât vor fi mai puține tije dezbinate sau rupte în primăvară; etc.


Și în cazul plantelor ornamentale, ca și la fructiferi sau legume, rețeta de succes a lor pentru perioade lungi și producție floriferă bogată anual stă în îngrijirea corespunzătoare și responsabilă pe toată perioada anului și nu numai în primăvară prin tăieri. E adevărat totuși că o tundere prost făcută poate duce la o plantă dezechilibrată anul respectiv sau chiar și la pierdea ei. De aceea încercăm prin articolele acestea să vă oferim baza acestei operațiuni (acum la trandafiri) ca pe parcurs, prin practică, să deveniți mici profesioniști în curtea dumneavostră.

0 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page